Aanpak louche sms-diensten

juni 21, 2016

Met duizenden tegelijk worden ze verstuurd: emails die een cadeautje of zelfs cash lijken te beloven. Wie ze opent moet steevast betalen of legt zich vast op een abonnement. Dit soort sms-diensten wordt nu beperkt.

Volgens de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten moeten sms-bedrijven duidelijker vooraf alle kosten vermelden voordat een sms-dienst voor de gebruiker ingaat.

Deze stichting krijgt ook meer bevoegdheden om geld terug te halen als consumenten gedupeerd zijn door malafide sms-diensten.

Stroom klachten
De stichting is verantwoordelijk voor handhaving van de gedragscodes voor alle aanbieders van sms- en mobiele internetdiensten. Alle telecombedrijven hebben zich vastgelegd de besluiten te volgen, dat geldt ook voor de nieuwe aanscherpingen. Daarmee voorkomen ze dat de overheid boetes gaat opleggen.

Grote bedrijven als de NS of winkelketens klagen, omdat uit hun naam sms-diensten worden verkocht die niet van hen zijn. De stichting wil ingrijpen omdat zowel de telecomoperators, de toezichthouder ACM als de Consumentenbond toch weer een stroom aan klachten over zogeheten premium sms-diensten ziet. Mensen zitten vaak vast aan een abonnement door een slimme mail. De bedoeling is dat er sneller boetes kunnen worden uitgedeeld.

Bron: de Telegraaf

Geef een reactie